%>
Art i cultura :: Patrimoni i monuments
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Imprimeix la pàgina
  • Envia l´enllaç a un amic

Patrimoni i monuments

        


Pàgina 1»  [1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9]

Aguilar de Segarra

CASTELL DE CASTELLAR I PARRÒQUIA DE SANT MIQUEL DE CASTELLAR

Castell de Castellar i Parròquia de Santa Miquel de Castellar

Dalt d' un turó, a la conflència de la riera de Grevalosa amb la d'Aguilar, s'alça el castell de Castellar, damunt mateix del grup de cases que porta aquest nom. Aquest castell fou construït probablement al segle IX en un lloc esstratègic i amb finalitats militars. Tenia un sistema de torres de defensa que van donar lloc a les quadres de les Coromines, Puigfarner, Seguer, etc.


CASTELL D'AGUILAR I ESGLÉSIA DE SANT ANDREU D'AGUILAR

Vista des del Castell d'Aguilar

Al turo del cementiri vell hi ha les restes d' un castell del qual només es conserva un mur i dues basses magnífiques. Aquest castell te el seu origen en els sistema defensiu emprat en la lluita contra els sarraïns que al segle X eren a la Segarra.
L'antiga església de la parròquia de Sant Andreu estava situada dalt del turó dels castell d'Aguilar, recostruïda el 1836 i destruïda cent anys més trad amb la Guerra Civil.
El lloc, estratègic en temps de guerra, és un excel.


LA CAPELLA DE SANT ESTEVE, L'ESGLÈSIA DE SANTA MAGDALENA I ALTRES PUNTS D'INTERÈS

Vistes d'Aguilar de Segarra

La capella de Sant Esteve és molt antiga i ha estat refeta moltes vegades. Tot i que sembla que no conservi cap resta romànica, surt esmentada l'any 1078. L' Església de Santa Magadalena de Còdol-Rodon, es troba damunt la serra que rep el mateix nom, des d'on hi ha unes vistes panoràmiques excel.lents. El lloc de Còdol-Rodón, documentat com a hospital el segle XII, era el lloc per on passava el camí ral de manresa a Prats de Rei. L'edifici actual data de 1377 i fou construïda en estil gòtic.


SANTA MARIA DE LES COROMINES

Església de Santa Maria de les Coromines

L'esglèsia de Santa Maria de Les Coromines està situada al nucli de les Coromines. Presideix l'altar la Mare Déu de La Candelera, que ocupa el lloc del retaule que va ser cremat per la guerra. Aquesta església, documentada el 1222 i que en els seus orígens degué ser romànica, ara presenta una barreja d'estils de diferents èpoques.Callús

ERMITA DE SANTA MARIA DE VILADELLEVA

Ermita de Santa Maria de Viladelleva

En un llogaret dins el terme municipal de Callús, a 6 km del nucli urbà, s'alça l'ermita de Santa Maria de Viladelleva, a prop del mas del mateix nom. Aixecada sobre una capella del s. X, l'obra que contemplem avui es cataloga dins el romànic tardà dels segle XIII. En destaca l'entrada porxada, espai on antigament es reunia la comunitat. Actuament s'hi diu missa dos cops l'any.


LES TINES DE MANXONS

Les tines de Manxons

Als Manxons, i com un vestigi hisitòric de l'activitat vinícola que hi va haver al Pla de Bages al s.XIX, encara avui es conserven unes quantes tines agrupades en filera i construïdes en tàpia. Aquestes tines compartien l'espai amb unes vinyes, uns camps de conreu de secà i els habitatges dels Manxons.


CASTELL DE GOTMAR

El Castell de Gotmar

El castell de Gotmar s'alça al cim d' un turonet a la riba esquerra del Cardener, les restes de l'antic castell de Gotmar, datades el 883, a punten l'origen medieval de Callús. El principi de la desparició del castell data del 28 de gener de 1464, durant la guerra civil de Joan II. Els habitants de Manresa i Santpedor atacaren el castell i fou enderrocat conjuntament amb l'esglesia de Sant Sadurní.


LES COLÒNIES TÈXTILS

Amb el naixement de la indústria tèxtil es construïren diverses colònies a la vora de les fàbriques per tal d'allotjar-hi els treballadors, i a la riba del Cardener, al terme municipal de Callús, hi trobem les colònies d'Antius, el Cortès i Can Cavaller. En totes tres colònies es conserva el conjunt arquitectònic de la fàbrica tèxtil, la casa dels director i els habitatges dels treballadors.


Registres del 1 al 8 de 66


  
CONSORCI DE PROMOCIÓ TURÍSTICA DEL CARDENER- consorcicardener@diba.cat - C-55, Km 39 - 08250 - Sant Martí de Torroella - Tel. 938 361 708